Opinnoilla isoja harppauksia eteenpäin – Mian huikea kasvutarina L-Fashion Groupissa

Mian polku Luhta Outletin Vantaan myymäläpäälliköksi ei ole aivan tavallisimmasta päästä. Mian tarina kulki erilaisten työpaikkojen, kuten pankin ja myyntitöiden kautta Lahden Kekäleelle, josta hän siirtyi vuosituhannen vaihteen tienoilla Luhdalle tekemään puhelinmyyntityötä Trading tukku -puolelle, alueena oli tuolloin koko Itä-Suomen piiri. Vuonna 2001 Mia halusi siirtyä pääkaupunkiseudulle, ja haki Helsinkiin edustajaksi. Hän teki vuosia töitä eri keskusliikkeiden hankintaihmisten kanssa. Toimintatavat kuitenkin muuttuivat Luhdan organisaation muuttuessa, ja vuonna 2016 Mia siirtyi Porttipuiston Outletiin. Hiukan myöhemmin hän sai esimiehekseen ketjupäällikkönä vuonna 2017 aloittaneen Matti Junnonahon, ja yhteistyö on sujunut loistavasti Matin kanssa koko ajan.


Kuvassa vasemmalla divisioonajohtaja Juha Ahtinen, ketjupäälliköt Henna Tuominen, Niina Kuusisto, Tiina Kaartinen sekä Matti Junnonaho. Kukat kädessään Mia Jokinen.

Koulutus juuri luhtalaisten tarpeeseen

Syksyllä 2017 Mialle tarjoutui mahdollisuus osallistua Luhdan oman opiskelijaryhmän Kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon koulutukseen Careeriassa (1.1.2019 alkaen Liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, Kaupan ala). Mia oli kiinnostunut kehittämään itseään ja työskentelytapojaan, ja hän halusi myös suorittaa tutkinnon, sillä opinnot olivat töitä tehdessä jääneet väliin. Hän sai kannustusta niin kotoa kuin työpaikalta, ja koulutuksesta oli todella paljon hyötyä myös siinä, että hän pääsi verkostoitumaan ja tutustumaan Luhdan muiden ketjujen (Brand Store, Your Face, Top Sport) toimintatapoihin. Oma esimies suostui mentoriksi, ja Mian kasvutarina koulutuksen aikana oli huikea. Hän koki saaneensa paljon tukea ryhmän muilta opiskelijoilta, yhteisten lounaiden ja iltojen aikana tuli paljon hyvää keskustelua omaa näkökulmaa laajentamaan. Kun Careeria ja Luhta suunnittelivat yhdessä juuri luhtalaisille parhaimman koulutuksen, Mia koki saaneensa valtavasti työkaluja esimerkiksi toimintasuunnitelman ja budjetin tekoon sekä henkilöjohtamiseen ja itsensä johtamiseen. Luhta oli mukana myös koulutuspäivien toteutuksessa, mikä toi lisää omakohtaisuutta opittuihin aihepiireihin. Siinä missä Mia ennen tunnollisena esimiehenä teki myymälässä pitkää päivää, hän on koulutuksen myötä oppinut myös jakamaan vastuuta, priorisoimaan, hyödyntämään talon vuosikelloa ja suunnittelemaan ennalta. Nykyisin, kun Mian loma alkaa, hän tietää, että voi viettää sen rauhassa, ja myymälässä kaikki sujuu kuten pitääkin, siitä pitää hänen oma huipputiiminsä huolen. Tästä todistuksena Vantaan Porttipuiston Outlet valittiin L-Fashion Groupin vuoden 2018 myymäläksi.

Mia valittiin myös Luhdan esimiesryhmän stipendin saajaksi, hänelle ojennettiin stipendi koulutuksen päätöstilaisuudessa. Tutkinnon suorittaminen toi myös lisää itseluottamusta: mukavinta oli, että tuli sellainen tunne, että voi oppia uutta ja uskaltaa mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Mialle tuli sellainen olo, että kaikki on mahdollista, ja hänen mielessään siintävätkin syventävät opinnot kaupan alaan tai esimiestyöhön ja sen kehittämiseen liittyen.

Ajan käytön tehostumista, lisää delegointitaitoja ja suunnitelmallisuutta arkeen – koko työyhteisö hyötyy

– Olen itsekin suorittanut Kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon K-Instituutissa vuonna 2006, joten tutkinto oli erittäin tuttu. Työpaikkakouluttajana olin nyt ensimmäistä kertaa, ja kokemus oli loistava, kertoo Mian työpaikkakouluttaja/mentori Luhta Outlet ketjupäällikkö Matti Junnonaho.

Mian tutkinnon suorittamisen prosessissa parasta oli työnantajan näkökulmasta se, että Mia otti isoja harppauksia eteenpäin työssään, ja sai koko henkilökunnan mukaan itse työsuoritusten parantamiseen sekä kaupan tärkeimpien numeroiden ja niiden ymmärtämisen seuraamiseen.

– Koulutuksesta oli varmasti iso hyöty Mialle. Merkittävimpänä muutoksena arvioisin olevan oman ajan käytön sekä delegoinnin kehittyminen. Myös asioiden suunnitelmallisuus etukäteen on auttanut Mian omaa työtä ja päivittäistä arkea. Kaikkea ei tarvitse aina tehdä itse. Työprosessit Mian kohdalla kehittyivät hyvin ja hän sai henkilökunnan hyvin mukaan ”talkoisiin” eri projekteihin. Omasta näkökulmasta oli mahtava seurata eri ”teemoja” koulutuspäiviltä, jotka Mia otti hienosti haltuun, askel kerrallaan ja toteutti työssään/otti käyttöön pikimmiten myymälässä, hehkuttaa Matti Junnonaho.

Onnea Mialle!