Outi Karikivi - Careeria

Uutta vauhtia yrittäjyyteen tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnolla

Käsityötaiteilija Outi Karikivi kehitti Willatar-yritykselleen uuden konseptin, käsityömatkailun, jota hän soveltaa Porvoon vilkkaassa matkailuympäristössä.

Viehättävä ateljee ja puoti Willatar sijaitsee Porvoon vanhassa kaupungissa kirkkotorilla. Willattaressa vanhoihin vaatteisiin, kankaisiin, pitseihin ja koruihin puhalletaan uusi elämä. Tehdään siis kierrätysvillatekstiileitä ja -tuotteita. Kankaista ja muista materiaaleista syntyy uutta: paitoja, mekkoja ja morsiuspukuja. Ateljeessa on kotoisaa, ja se henkii vanhan rakennuksen tunnelmaa. Willatar-yrittäjä Outi Karikiven syliin hyppää suklaanruskea kaunotar, labbis-neiti Golden Brownie Ruska. Karikivi muutti yrityksensä Sipoosta Porvooseen vuonna 2010, kun aikuiset pojat muuttivat pois kotoa, eikä perhe tarvinnut enää isoa taloa. Oli Willattaren muuttoon toinenkin painava syy: Porvoon vahva imago matkailukaupunkina.

-Porvoossa on luovan alan yritykselle paremmat mahdollisuudet kohdata asiakas kuin esimerkiksi Sipoossa. Idyllinen ympäristö on omiaan tukemaan kierrätystekstiileistä tehtyjen ekodesign- ja redesign-tuotteita, Karikivi sanoo.

Kierrätystekstiileistä ja muista materiaaleista uuden luominen on aitoa tuotekehittämistä. Viime syksynä Karikivi päätti lisätä osaamistaan. Hän aloitti tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon (nyk. tuotekehitystyön erikoismmattitutkinto) opinnot Careeriassa. Kipinä uuteen koulutukseen tuli Luova Itä-Uusimaa -hankkeen vetäjältä. Samalla Karikivi palasi hänelle jo entuudestaan tuttuun taloon.

-Olen opiskellut aiemminkin Careeriassa, ja toiminut siellä varhaiskasvatuksen sekä luovien alojen opettajana. Minulla on hyviä kokemuksia Careeriasta, hän sanoo.

Uusi idea syntyi

Karikivi on ollut tyytyväinen tuotekehittäjän erikoisammattitutkintoon. Teoriapäiviä on sopivasti, ja opetus on vuorovaikutteista. Opiskelijat ja kouluttajat antavat ja saavat rakentavaa palautetta. Suolana opiskeluissa ovat Karikiven mielestä lähiopetuspäivät, jolloin opiskellaan luovan alan ammattilaisen johdolla kokonainen päivä. Tähän päälle opiskelijat saavat vielä kotitehtävän.

-Se on todella antoisaa. Keskustelu on vilkasta ja hedelmällistä, Karikivi hymyilee.
Hänestä on ollut innostavaa yhdistää luova ammatti matkailualaan. Vaikka opinnot ovat vielä kesken, Karikivi on jo kehittänyt itselleen ainutlaatuisen konseptin, jota hän hyödyntää Porvoon vilkkaassa matkailumaailmassa. Uutta tuoteideaa Karikivi nimittää käsityömatkailuksi.

-Tarjoan matkailijalle tai kenelle tahansa halukkaalle mahdollisuuden osallistua kierrätyskäsitöiden tekemiseen. Willatar sijaitsee matkailijoiden suosimassa vanhassa kaupungissa, joten suotuisa, idyllinen ympäristö uudelle konseptille on jo olemassa. Suuntaan tuotteen niin sanotuille hitaille matkailijoille, jotka haluavat Porvoosta syvemmän, ainutlaatuisen matkailukokemuksen. Muutakin kuin päänähtävyyksiin tutustumisen, Karikivi kuvailee.

Ajatuksesta tuotteeksi

Luovaa työtä tekevä ihminen kehittää luonnollisesti koko ajan erilaisia ideoita ja ajatuksia. Ne eivät kuitenkaan aina johda konkreettiseen lopputulokseen. Tuotekehittäjän erikoisammattitutkintoa suorittaessaan Karikivi on oppinut systemaattista tuotekehittelyä ja ajatusten viemistä loppuun asti, valmiiksi tuotteeksi.

-Olen oppinut viemään prosessin systemaattisesti läpi. Opiskelijat saavat Careeriassa erittäin hyvää ohjausta ja tukea, Karikivi kiittää.

Hän on jalostanut ideaansa mahdollisimman joustavaksi, onhan käsityömatkailu varsin laaja käsite. Esimerkiksi pienryhmät voivat tulla tunniksi tai pariksi vaikkapa kutomaan Porvoon pisintä räsymattoa, he voivat loihtia vanhalle kirjalle uuden elämän tai tehdä erilaisista tekstiileistä uutta ja kaunista. Samalla Karikivi esittelee ateljeensa ja kertoo 1700-luvun kiinteistön historiaa.

-Kerrankin yksi polttariporukka teki pitseistä ja silkkisuikaleista hääparille vihkimaton. Se oli hieman erilainen polttarikeikka, Karikivi naurahtaa.

Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnossa painotetaan tavoitteellisuutta ja systemaattisuutta. Se ei kuitenkaan ole vähentänyt Karikiven luovaa ajattelua. Nämä ominaisuudet kun eivät sulje toisiaan pois.

-Systemaattinen kehittäminen ei ole kaventanut luovuuttani tai ennakkoluulottomuuttani, Karikivi toteaa.

Teksti: Reija Kokkola
Kuva: Susa Heiska