Oppisopimus oli nappivalinta!

Keskellä pimeintä marraskuuta juhlavaateliikkeen ovi käy tiuhaan. On juhlapukeutumisen sesonkiaika; edessä ovat pikkujoulut, itsenäisyyspäivän juhlat, ja kulman takana odottavat jo lukiolaisten vanhaintanssit. Myös ensi kesän ja syksyn morsiamet etsiskelevät jo kuumeisesti sitä ainoaa ja oikeaa, täydellistä hääasua elämänsä tärkeimpään juhlaan.

Hanna Koskinen luotsaa juhlapukeutujia 2 liikkeessään Helsingissä eli Stilissimassa sekä käytettyjä juhlavaatteita myyvässä Lovebirdsissä. Lisäksi hänen omistamaansa yritysryppääseen kuuluu oma ompelimo sekä juhlavaateliike Turussa.

Työntekijöitä Koskisen yrityksissä on kaikkiaan 13. Kaksi heistä on palkattu oppisopimuksella, kummatkin ”nappivalintoja” Koskisen mukaan.

- Pienyrittäjälle rekrytointi on haastavaa ja vie hurjasti aikaa. Sen hyvän tyypin löytäminen on kuin etsisi neulaa heinäkasasta. Oppisopimusmalli toimii mielestäni hyvin, sillä se antaa kummallekin osapuolelle etenkin alussa hyvät ja turvalliset raamit, toteaa Koskinen.

Lamppu syttyi

Kun Heli Kuhlberg astui Stilissiman ovesta sisään reilu vuosi sitten, yrittäjä-Hanna tiesi, että tässähän hän on - juuri oikea tyyppi.

- Oli kuin valot olisi laitettu päälle. Ja kun otin oppisopimusasian puheeksi työhaastattelussa, niin huomasin, että juuri samaa Helikin oli jo ajatellut.

Heli Kuhlberg on 27-vuotias ja ehtinyt tehdä monenmoista sen jälkeen, kun valmistui vaatetusalan artesaaniksi. Hän on työskennellyt koruliikkeessä, kaupan kassalla, esitellyt hotelleja Thaimaassa, tehnyt mallin ja juontajan töitä sekä järjestellyt erilaisia tapahtumia.

- Huomasin jotenkin vain ajautuneeni kulloiseenkin työhön. Päätin, että teen jotain sellaista työtä, josta todella pidän ja josta saan myös tulevaisuuttani varten eväitä. Olin kyllästynyt pätkätöihin ja matkustamaan ympäri maata työn takia.

Täydellisen asun metsästäjät

Heli Kuhlbergin oma juttu löytyi Careerian tarjonnasta ja muotialan opinnoilla täydennetyistä merkonomin oppisopimusopinnoista.

-Olen nauttinut todella paljon sekä työstä Stilissimassa että opinnoista, esimerkiksi pukeutumisneuvojan osiosta. Siitä on paljon hyötyä käytännössä, kun palvelen asiakkaita täällä liikkeessä.

- Loppujen lopuksi moni asiakkaamme etsii sitä täydellistä vaatetta tärkeään hetkeensä. Minä saan olla mukana auttamassa tässä valinnassa, hymyilee Kuhlberg.