Uusi ura R-kioskiyrittäjänä vammaisten yrittäjän ammattitutkinnon kautta - Careeria

Uusi ura R-kioskiyrittäjänä vammaisten yrittäjän ammattitutkinnon kautta

Yrittäjän päivä 5.9.2019 oli historiallinen. Silloin käynnistettiin ensimmäinen vammaisille suunniteltu yrittäjän ammattitutkinto. Koulutus suunniteltiin yhteistyössä Careerian, Näkövammaisten liiton ja Invalidiliiton kanssa saavutettavaksi ja esteettömäksi vammaisille opiskelijoille. Nyt tämä Suomen ensimmäinen vammaisten yrittäjien ryhmä valmistuu 16.11.2020 – heidän joukossaan yrittäjäksi ryhtynyt Jaana Heino, jolla on takanaan pitkä ura Ulkoministeriössä.

Yrittäjän ammattitutkinnon aloitus vammaisille yrittäjille 5.9.2019.
Tulevat yrittäjät opintojensa taipaleen alussa 5.9.2019 Iiris-keskuksessa.

Diplomaatista yrittäjäksi

Yrittäjän ammattitutkintoon syksyllä 2020 valmistuvalla Jaana Heinolla on takanaan pitkä ura valtion hallinnossa. Työ Ulkoministeriössä vei häntä ympäri maailmaa. Vuonna 2005 Jaanalla todettiin perinnöllinen verkkokalvorappeuma (retinitis pigmentosa, RP-tauti). Diagnoosi toi vastauksia Jaanan itsensä nimeämään ”koheltamiseen” eli portaissa kompurointiin, kun tasoeroja oli ollut vaikea erottaa. Hän jatkoi edelleen uraputkessa Suomen edustamista maailmalla, mutta etenevä sairaus johti lopulta siihen, että Kroatian konsulina toimiminen vuonna 2019 jäi Ulkoministeriössä viimeiseksi ulkomaan komennukseksi. Jaana siirtyi Suomeen ja jäi osa-aikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle. Hän teki vain kolme päivää viikossa töitä, joten vapaa-aikaa jäi paljon. Sitten hän näki Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n ilmoituksen Careeriassa alkavasta yrittäjän ammattitutkinnosta.

Ilmoituksen näkeminen johti opiskeluun, tutkintoon valmistumiseen ja oman yrityksen perustamiseen.
– Jäätyäni osa-aikaeläkkeelle minulla oli aikaa. Lisäksi halusin tehdä vaihteeksi jotain muuta, kuin mitä olin valtionhallinnossa urani aikana tehnyt. Eteen osunut ilmoitus tuli minulle juuri oikeaan aikaan. Minulla oli sekä aikaa, että motivaatiota tehdä jotain muuta, ja nyt pystyin yhdistämään osa-aikaeläkkeeseen myös opiskelun, Jaana kertoo hakeutumisestaan opiskelemaan yrittäjän ammattitutkintoa.

Opintojen edetessä Jaana alkoi kypsytellä ajatusta kauppiaaksi ryhtymisestä. 
– Haaveilin aina nuorena omasta kioskista, joten kun bongasin keväällä yrityspörssistä ilmoituksen R-kioskista, lähetin hakemuksen. Tämä toi lisää mielekkyyttä myös opiskeluun. Aloin tehdä kaikki tehtävät omaa R-kioskia silmällä pitäen aina liiketoimintasuunnitelmasta lähtien. Olikin hyvä, että se oli tehtynä, sillä rahoittaja halusi nähdä sen, Jaana kertoo yritysidean syntymisestä.

Jaana Heino jäi elokuun 2020 alussa kokoaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle Ulkoministeriöstä ja heittäytyi uudelle polulle – yrittäjäksi. Liiketoiminta alkoi 14.9.2020, ja nyt hän pyörittää Kalasataman ainoaa R-kioskia kauppakeskus REDIssä. 
– Kokemukset muutaman viikon kauppiaana toimimisesta ovat hyviä. Osakeyhtiö toimii, laskut pyörivät ja teen monia asioita ensimmäistä kertaa, kuten esimerkiksi neljän viikon työvuorolistoja ja tavaratilauksia. Töihin on mukava lähteä. Tänään tulin aamuvuoroon klo 5.45. Itsesi lisäksi minulla on kolme työntekijää ja lisäksi reserviläisiä eli tarvittaessa töihin kutsuttavia. Kaikki on vielä päässä sikin sokin ja paljon asioita opeteltavana. Menin diplomaattielämästä ihan toiseen laitaan eli ruohonjuuritasolle myymään veikkausta, makeisia ja makkaraa, Jaana kuvaa uutta työarkea.

Jaanan näkövamma asettaa työlle omat haasteensa, mutta toimivat tilat ja hyvä taustaorganisaatio auttavat.
– Kauppakeskus REDIn tilat ovat uudet, siistit ja toimivat. Kioski on pieni, ja siellä oppii nopeasti mitä on missäkin. Franchising-yrittäjyyden etuna on hyvä tukiorganisaatio, josta monet asiat tulevat valmiina, kuten esimerkiksi markkinointi ja palkanlaskenta. Minulle jää aikaa keskittyä lukujen seuraamiseen ja myynnin kehittämiseen, Jaana kertoo.
– Yhtenä päivänä tuntuu hienolta tehdä töitä omassa kioskissa, toisena päivänä voi taas olla tunne, että voi taivas, miten tästä selviää. Mutta voin sitten sanoa, että tulipahan testattua muutakin elämää. En osannut yrittäjän ammattitutkintoa aloittaessani kuvitella, että olisin vuoden päästä jo R-kioskiyrittäjä, Jaana summaa lopuksi.

Antoisia lähipäiviä, etäopiskelua ja verkostoitumista

Yrittäjän ammattitutkinnon lähipäivät Jaana Heino koki antoisina, joskin korona sotki niiden toteutusta keväällä 2020.
– Etäopetus oli lähipäivien lisäksi toimiva vaihtoehto. Ryhmässä oli sekä niitä, joilla jo oli oma yritys, että niitä, jotka vasta suunnittelivat yrityksen perustamista, kuten minä. Tehtävät tuntuivat aluksi haastavilta, koska minulla ei ollut sitä omaa yritystä. Sain kuitenkin jo yrittäjänä toimivilta opiskelutovereilta apua ja neuvoja. Verkostoni kasvoi koulutuksen aikana ja sain uusia ystäviä. Liityin myös Suomen vammaisyrittäjiin, jossa yksi opiskelutoveri jo oli mukana, Jaana kuvaa opiskelua.

Yrittäjän ammattitutkintoa Jaana Heino piti hyvin rakennettuna ja toimivana kokonaisuutena. Aiemmasta työurastaan hän koki hyötynä sen, että oli tottunut tekemään kirjallisia töitä. Se auttoi haastavien tehtävien tekemisessä. Hän voisi suositella koulutusta niille, joilla jo on yritystoimintaa tai vahva ajatus siitä, mitä aikoo ryhtyä yrittämään. Hän itse koki alkuvaiheen opiskelun haastavaksi juuri siitä syystä, että yritystä tai ajatusta siitä ei vielä ollut. Mutta yritysajatuksen konkretisoiduttua tehtävätkin olivat mielekkäämpiä, kun ne pystyi sisällyttämään suoraan tulevaan omaan yritystoimintaan, kuten esimerkiksi rahoittajan vaatiman liiketoimintasuunnitelman.
– Minulle jäi koulutuksesta positiiviset fiilikset. Oli hienoa olla ensimmäisellä vammaisille suunnatulla kurssilla. Tämä oli hyvä koulutus, koska kävimme läpi kaiken olennaisen yrittäjyyteen liittyvän: talous, myynti ja markkinointi, sosiaalinen media ja liiketoiminta ylipäätään. Ehkä koulutussuunnista erikseen jo yrittäjänä toimiville ja vasta yrittäjyyttä suunnitteleville voisi olla vielä enemmän hyötyä, Jaana Heino lähettää lopuksi terveisiä Careerialle.