Yrittäjän ammattitutkinnosta nostetta yrityksen kehittämiseen - Careeria

Yrittäjän ammattitutkinnosta nostetta yrityksen kehittämiseen

Yrittäjäpariskunta Kaj ja Liisa Silfvast kehittävät yritystoimintaansa aktiivisesti kasvattamalla omaa osaamistaan. Loppuvuodesta 2019 he valmistuivat yrittäjän ammattitutkinnosta. Muutamaa vuotta aiemmin he olivat suorittaneet tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon (nyk. tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto). Omaan osaamiseen ja yrityksen kehittämiseen panostaminen on kantanut hedelmää: Lapinjärven yrittäjät ry valitsi Kaj Silfvastin vuoden yrittäjäksi marraskuussa 2019, ja majoituspalveluja tarjoava yritys on saanut huippuarvostelut eri varauspalvelujen sivustoilla.

Vuokramökkejä maalaismaisemassa

Silfvastien yritys Silfvastas Holiday Homes tarjoaa Lapinjärvellä Pukaron kylän kauniissa maalaismaisemassa matkailijoille vuokramökkejä ympäri vuoden. Yritys tarjoaa viihtyisät puitteet myös kokouksille, juhlille ja virkistäytymiselle. Yöpymisiä on ollut reilu parisen sataa vuositasolla. Pääasiassa asiakkaat ovat lomailijoita ja viikonloppumatkailijoita. Eniten asiakkaita on Venäjältä, mutta suomalaiset turistit ovat hyvänä kakkosena. Lomalaisia on ollut myös muun muassa Espanjasta, Saksasta ja Italiasta – jopa Yhdysvalloista sekä pidempiaikaisina majoittujina keikkatyömiehiä Slovakiasta ja Virosta. Mikä ilahduttavinta, yhä useampi tyytyväinen vieras palaa takaisin uudemman kerran, ja kesän varauskirjat alkavat jo täyttyä uusista asiakkaista. 

Silfvastas Holiday Homes aloitti toimintansa viitisen vuotta sitten. Yritys toimii Kajn kotitilalla, jolla on pitkä historia. Kaunis ja tunnelmallinen päärakennus on rakennettu vuonna 1906. Pihapiirissä on kaksi lomamökkiä ja sauna. Piharakennuksen päädyssä sijaitsee 6-hengen lomahuoneisto. Rakennuksessa on myös Kajn musiikkistudio, joka muuntuu tarvittaessa kokoustilaksi sekä antaa mahdollisuudet äänityksiin. 

Kajlla ja Liisalla on takanaan pitkät työurat muissa tehtävissä ennen yrittäjiksi ryhtymistä. Vuonna 1973 akrologiksi valmistunut Kaj on työskennellyt maatalouskoneiden myyjänä, Lapinjärven kunnan maataloussihteerinä, käynnistänyt ja vetänyt Osuuspankin toimintaa Lapinjärvellä, toiminut maaseutuyrittäjänä vuodesta 1987 alkaen ja Lapinjärven osuuskaupan vetäjänä parin vuoden ajan. Kaiken tämän ohella Kajlla on ollut useita luottamustoimia. Hän on harrastanut ja opiskellut musiikkia aktiivisesti. Kajlla oli oma tanssiorkesteri 12 vuoden ajan ja hän on muun muassa soittanut kamarimusiikkiorkesterissa. Musiikki on edelleenkin vahvasti mukana Kajn elämässä. 

Leppävirralta Pohjois-Savosta kotoisin oleva Liisa on koulutukseltaan biokemisti ja tehnyt pitkän työuran kliinisissä laboratorioissa pääkaupunkiseudulla. Vuokramökkiyrittäjäksi ryhtyminen oli hänelle iso elämänmuutos entiseen verrattuna.

Opinnoista työkaluja yritystoiminnan kehittämiseen

Silfvastit ovat alusta asti panostaneet aktiivisesti yrityksen toimintaan ja sen kehittämiseen. Yrittäjän ammattitutkinnon yritystoiminnan kehittämisen osaamisalan opinnoista he saivat hyviä työkaluja kehittää yritystään entistä systemaattisemmin.

-Opinnoissa perehdyttiin myyntiin ja markkinointiin, taloushallintoon sekä yritystoiminnan analysointiin ja kehittämiseen, kertovat Kaj ja Liisa.

-Opinnoista saimme lisää suunnitelmallisuutta yritystoimintaan ja talouden seurantaan. Näyttöaineistoa kootessa ja raportteja kirjoittaessa joutui pohtimaan ja käymään läpi sitä, miten yrityksessä asiat toteutuvat käytännössä ja mitä on syytä kehittää ja seurata, he jatkavat.

-Opiskeluryhmässämme oli yrittäjiä eri aloilta. Ryhmätyöt ja porinaryhmät, joissa pääsimme jakamaan kokemuksiamme ja verkostoitumaan muiden yrittäjien kanssa, olivat hyödyllisiä. Kouluttajat olivat asiantuntevia ja heiltä sai hyviä vinkkejä. Mentoreilla oli tärkeä panos opiskelun aikana, varsinkin taloushallinnon opastus oli todella hyvä. Tärkeintä on kuitenkin oma asenne, avoin mieli ja kehittymishalukkuus, Kaj ja Liisa pohtivat.

Yrittäjän ammattitutkinnon suorittanut Kaj Silfvasti valittiin Lapinjärven vuoden yrittäjäksi

Markkinointiin panostamisesta tehoa asiakashankintaan

Yrityksen tulevaisuus näyttää valoisalta. Liisa on systemaattisesti kehittänyt yrityksen markkinointia, joka painottuu vahvasti verkkoon. Tärkeitä markkinointikanavia ovat Silfvastas Holiday Homesin kotisivut   ja Facebook-sivut sekä mm. Google My Business.

Lisäksi Liisa tekee sähköisiä uutiskirjeitä ja mainosvideoita YouTubeen. -Opiskelen tällä hetkellä verkkokurssilla mainosvideoiden tekoa YouTubeen. Tärkeää on osuva otsikointi ja hakusanat, joilla video löytyy sekä tietysti ”asiakashaavi”, jolla potentiaalisen asiakkaan kontaktitiedot saadaan kerättyä. Haavina toimii jokin houkutin, eli mitä asiakas saa, kun klikkaa linkkiä ja jättää yhteystietonsa, Liisa tarkentaa. Pyrkimyksenä on kaiken kaikkiaan saada markkinointia automatisoitua ja sen avulla lisää potentiaalisia asiakkaita.

Booking.com ja Airbnb ovat yrityksen tärkeimmät markkinointikanavat, ja niiden kautta tulee suurin osa varauksista – etenkin Suomen rajojen ulkopuolelta. Silfvastas Holiday Homes on saanut palveluissa asiakkailta erinomaiset arvostelut, mikä on merkittävä kilpailuetu. -Booking.comissa arvosanamme on 9,6 asteikolla 1–10 ja Airbnb’ssä 4,6 asteikolla 1–5, Liisa iloitsee.

-Uusi yhteistyökumppanimme on suomalainen Mokkihaku.fi, jonka kautta toivomme pystyvämme laajentamaan markkinointia Pohjoismaihin ja Viroon. Yritämme löytää myös paikalliset yhteistyökumppanit maista, sillä toiminnan kasvattaminen pelkästään verkkomarkkinoinnin keinoin on hidasta, Kaj toteaa.

-Olemme saaneet kilpailuetua myös siitä, että tänne lemmikitkin ovat tervetulleita. Olemme saaneet myös erityisen sertifikaatin lemmikkiystävällisestä majoittamisesta, Liisa mainitsee. Suunnitelmissa on yhteistyö Tassut kartalla -palvelun kanssa, joka tarjoaa koiraystävällisiä majoituspaikkoja, ravintoloita ja muita palveluita.

-Tämän vuoden alkupuoliskolla kehitämme toimintaamme Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa. Kyseessä on nk. Strategia Alliance, jossa neljän opiskelijan ryhmä tekee lopputyönsä yrityksemme kehittämisestä, Kaj ja Liisa kertovat.

Koulutus kantaa tulevaisuuteen

Yrittäjän ammattitutkinnosta saatava hyöty ei päättynyt siihen, kun tutkintopaperit olivat kädessä.
-Koulutuksen anti on avautunut pikkuhiljaa lisää näin jälkeenpäin. Opintojen aikaisista mentoreista on myös ollut kehittämisessä apua. Tavoitteenamme on pikkuhiljaa saada yritys niin sanotusti myyntikuntoon. Toivottavasti löydämme toiminnalle jatkajan, sillä olisi sääli, jos se päättyisi siihen, kun itse siirrymme ”oikeasti” eläkkeelle muutaman vuoden päästä, Kaj miettii. 

-Parasta yrittäjän ammattitutkinnossa oli ehdottomasti kokonaisuus. Voimme lämpimästi suositella koulutusta yrittäjille, jotka haluavat kehittää yritystoimintaansa, Kaj ja Liisa hymyilevät.